• Головна
  • Олександр Мельниченко, СБУ: «Ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Телеграму з «Роскомнаглядом» та ФСБ»
блог
19:52, 28 березня

Олександр Мельниченко, СБУ: «Ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Телеграму з «Роскомнаглядом» та ФСБ»

блог
Олександр Мельниченко, СБУ: «Ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Телеграму з «Роскомнаглядом» та ФСБ»

В адміністраціях тіктоку, твітеру й телеграму не розуміють масштабів діяльності російських спецслужб та не мають бажання допомагати Україні протидіяти деструктивній активності російських пропагандистів та спецслужб.

Про це сказав представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ (ДКІБ СБУ) Олександр Мельниченкосьогодні на «Kyiv Stratcom Forum 2024: Як комунікувати нові виклики перед Україною і світом (стратегія на майбутнє)», повідомляє Детектор медіа.

На його думку, окрім проблеми неврегульованості в Україні функціонування тіктоку, твітеру й телеграму, в їх адміністраціях недостатньо добре усвідомлюють методи діяльності російських спецслужб, зокрема саме на цих платформах.

«Ці платформи (тікток, твітер і телеграм. — “ДМ”) не розуміють масштабів діяльності російських спецслужб та масштабів їх використання. Росіяни дійсно створили окремі підрозділи у всіх спецслужбах, які займаються саме інформаційним впливом з використанням основних платформ. Це тисячі акаунтів, і при цьому це не відкрита діяльність, як у випадку з російськими пропагандистами, а діяльність з проведення інформаційних операцій. Це акаунти нібито українських громадян, європейців, псевдожурналістів тощо. Якихось критеріїв єдиної боротьби із їхньої діяльністю у цих платформ немає. Ба більше, вони не мають такого бажання, оскільки їхня задача — заробляти гроші, а не допомагати Україні протидіяти дезінформації та інформаційним операціям росіян», — сказав представник підрозділу СБУ, що працює у сфері інформаційної безпеки.

Окрему увагу у своєму виступі Мельниченко приділив телеграму, наголосивши, що є «висока ймовірність того, що сервери телеграму розміщені в більшості на території РФ».

«Друга проблема — це те, що власник і команда розробників є громадянами РФ, попри те, що вони набули ще низку інших громадянств. І третя проблема: ми бачимо чітку співпрацю адміністрації телеграму з “Роскомнаглядом” та ФСБ, оскільки коли потрібно ФСБ блокувати будь-які телеграм-канали на території РФ: в Дагестані, в Башкірії, просто канали російської опозиції, — Телеграм моментально виконує ці вказівки», — сказав Мельниченко.

Він також зазначив, що спецслужби нашої держави вживають заходів для деанонімізації адміністраторів тих телеграм-каналів, чия деструктивна діяльність спрямована саме на українську аудиторію.

«Іноді вдається нам за допомогою різних методів заблокувати частину з них. І тут основна проблема в тому, що телеграм не дослуховується до прохань української держави так, як дослуховується до прохань російської держави. Як вчора говорив Михайло Федоров, комунікація із ними є, але вона по суті є безрезультатною, на відміну від того ж ТікТоку, який, в принципі, реагує», — сказав представник Служби безпеки.

Мельниченко акцентував на тому, що Центр протидії дезінформації оприлюднив чорні списки телеграм-каналів, а також тікток-акаунтів, які використовують російські спецслужби. На черзі — мережа Х

«Часто такі канали вводять людей в оману наступним чином: дають 80% правдивої інформації, а потім 20% — маніпулятивної інформації, щоб чинити вплив саме на українську аудиторію. Цей принцип “80/20” використовував ще Геббельс», — сказав Мельниченко.

Крім цього, він розповів, що співробітники СБУ та інших структур, що працюють у сфері інформаційної безпеки, відстежують інформаційні кампанії РФ не лише в українському сегменті основних цифрових платформ, але й в англомовному, німецькомовному, польськомовному тощо сегментах згаданих платформ.

«Ми розкладаємо по поличках всю екосистему як російської пропаганди, так і кампаній з дезінформації, встановлюємо акторів та інформуємо про це наших партнерів з метою, щоб вони перевірили ці канали на предмет їх зв’язку з російською пропагандою. Частка акторів із таких мереж — це просто корисні ідіоти, частка — місцеві агенти впливу. В цьому плані один із вдалих кейсів був у Франції, де влада опублікувала список акторів, які працюють на російську пропаганду», — сказав Мельниченко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#СБУ #Телеграм #Мельниченко
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...