Прокурори Одещини зберегли 2,7 мільйонів гривень місцевого бюджету в двох громадах

На Одещині прокурори не дали здійснити безпідставні витрати понад 2,7 мільйонів гривень з місцевого бюджету.

Про це повідомила пресслужба Одеської обласної прокуратури. 

Біляївські прокурори досягли розриву договору про закупівлю робіт за кошти місцевого бюджету на суму 2,1 мільйонів гривень, який був укладений з порушенням процедури закупівлі.

Так, у грудні 2021 року між Управлінням освіти, культури, молоді та спорту Вигодянської сільської ради та підприємством, за результатами відкритих торгів, було укладено договір на закупівлю робіт з "Капітального ремонту внутрішнього електрозабезпечення Василівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів".

Порушуючи процедуру закупівлі, замовником не було відхилено пропозицію підприємства, хоча ним не надано відповідні документи про наявність обладнання, працівників відповідної кваліфікації, документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного за предметом закупівлі договору, наявність фінансової спроможності, не надано довідки про відсутність або наявність податкового боргу чи інших фінансових зобов’язань, що унеможливлюють реальне виконання договору.

На адресу Вигодянської сільради скеровано запит в поряду ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" з метою встановлення підстав для представництва інтересів держави в суді, на виконання якого прокуратуру повідомлено про усунення порушення шляхом розірвання договору.

Аналогічно, за втручання Болградської окружної прокуратури розірвано договір між комунальним підприємством "Комфорт-16" та ФОП про придбання матеріалів для ремонту водомереж за кошти місцевого бюджету на суму 643 тис гривень.

У цьому випадку замовником не було дотримано принципів здійснення публічних закупівель. Крім того, договір було укладено без використання електронної системи закупівлі та без належного обґрунтування щодо застосування закупівлі із позначкою "Українська Визвольна Війна".