В Україні зафіксували перший випадок захворювання новим штамом COVID-19

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні вже зафіксовано перший випадок зараження новим штамом коронавірусу «Omicron» - XBB.1.5 або «Кракен». Випадок зареєстровано у Сумській області у людини, яка не була вакцинована проти коронавірусу.

Про це повідомили у пресслужбі ДУ "Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України"

За повідомленням ВООЗ World Health Organization (WHO), даний штам не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти «Omicron». Однак, він найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у дітей, людей похилого віку та з ослабленим імунітетом, що може сприяти збільшенню рівнів захворюваності.

Симптоми нового штаму ті ж, що й при «Omicron»: підвищення температури, загальна слабкість, головний та м’язовий біль, нежить і чхання, першіння у горлі та кашель, в окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

«Кракен» доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron» (наприклад: у США з 1% на 47 тижні 2022 року до 8 % на 50 тижні). Наразі у 38 країнах було зареєстровано 5 288 випадків, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5. Найбільше випадків реєструвалось у Сполучених Штатах Америки (82,2%), Великобританії (8,1%) і Данії (2,2 %).

В Одеській області вірусологічною лабораторією ДУ "Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України" постійно здійснюється направлення зразків біоматеріалу від хворих на COVID-19 до референс-лабораторії (м.Київ) для визначення наявності мутацій вірусу. За результатами останнього секвенування, в переважній більшості досліджених зразків біоматеріалу було підтверджено варіант штаму «Омікрон» генетичної лінії ВА.2, що обумовлює теперішній рівень захворюваності. Таким чином на території Одеської області циркуляції нового штаму «Кракен» не виявлено.