В Одесі готують фонтани до зимівлі: як комунальники консервують водограї міста

З настанням жовтня в Одесі почали підготовку міських фонтанів до зимового періоду. Комунальники вже розпочали процес консервації, щоб навесні фонтани знову прикрашали місто.

Про це повідомили у міськраді.

Що таке консервація і чому це важливо?

Консервація фонтанів – це більше, ніж просто вимкнення води. Фахівці проводять продування систем водопостачання, демонтують форсунки, насосне й електричне обладнання. Після цього кожен фонтан перевіряють, і якщо виявляються пошкодження, одразу ж виконують ремонт. Така підготовка дозволяє уникнути серйозних поломок у холодний період і забезпечити безпроблемний запуск навесні.

Перший у списку – фонтан на Привокзальній площі

Цьогоріч першим на зимівлю відправився фонтан на Привокзальній площі. Далі комунальники планують зупинити водограї на вулиці Косовській («Водограй») та в парку Перемоги («Русалонька»). Фонтани в інших міських парках припинять свою роботу до середини жовтня, а ті, що прикрашають центральну частину міста, будуть законсервовані останніми.

Нова практика: повне запечатування фонтанів

Останні кілька років в Одесі застосовується новий метод консервації – повне запечатування чаші фонтанів. Це стосується водограїв у Міському саду, парку Шевченка (фонтан «Ваза Мала») і сквері Космонавтів. Такий захід допомагає краще захистити конструкції від пошкоджень через мороз.

Фонтани в зоні ЮНЕСКО – без води від початку повномасштабного вторгнення

Є й ті фонтани, які вже тривалий час залишаються без води. Це чотири фонтани в зоні ЮНЕСКО: Фонтан-меморіал пам'яті жертв німецько-румунських фашистів, «Петя та Гаврик», «Діти та жабеня» і колодязь-фонтан «Джерело». Їх було законсервовано ще на початку війни, і цього року вони так і не запрацювали.

Зворотний процес розконсервування фонтанів традиційно почнеться в середині весни. Першими, зазвичай, запускають фонтани в центрі міста до 1 квітня, а решту – протягом квітня.

Партнерський спецпроект
11:18, Сьогодні