Енергомодернізація освіти: в Одесі заклади освіти зможуть економити понад 1,5 тисячі Гкал тепла щорічно

В Одесі уклали 23 ЕСКО-контракти для енергомодернізації шкіл та дитсадків, що дозволить щорічно економити понад 1,5 тисячі Гкал теплової енергії. Проєкт реалізується завдяки співпраці з ПРООН. Після завершення контрактів обладнання безкоштовно перейде у власність громади, а місто вже готує аналогічні угоди для медичних закладів.

Про це повідомили у міськраді.

Суть концепції енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ (шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо) впроваджуються енергосервісними компаніями (ЕСКО), а оплата здійснюється виключно за рахунок економії (скорочення витрат на споживання комунальних послуг та енергоносіїв), досягнутої в результаті здійснення енергоефективних заходів. Після завершення контракту обладнання безкоштовно передається громаді.

Коли угоди запрацюють, це дозволить щорічно економити закладам освіти понад 1,5 тисячі Гкал теплової енергії.

Як відзначила віцемер Одеси Ганна Позднякова, під час війни й обмежених бюджетів розвитку громад такий варіант співпраці є оптимальним — він дозволяє одночасно модернізувати галузь та суттєво економити при цьому.

«Працюємо над тим, щоб таких угод на місцевому рівні ставало все більше — готуємо 20 аналогічних ЕСКО-угод, але вже в медичній галузі»,- зазначила заступниця Одеського міського голови.