На Одещині переселенка побила дитину з аутизмом через підозру в розповсюдженні наркотиків

В Чорноморську переселенка з Харкова побила дитину з аутизмом, підозрюючи підлітка в причетності до розповсюдження наркотиків. На неповнолітнього також нацькували собаку бійцівської породи. Хлопець не зрозумів, за що з ним так обійшлися, тому внаслідок інциденту його психологічний стан погіршився. Тепер підліток боїться контактувати з людьми. На суді правопорушниця себе не визнавала винною, поки не дізналася про хворобу дитини.

Про це журналіст 048.ua дізнався з вироку Іллічівського міського суду.

Інцидент стався 11 квітня поточного року. Близько 16:40 біля одного з будинків в місті Чорноморськ жінка побачила підлітка, який грався в кущах. Через його поведінку вона припустила, що дитина може бути причетною до обігу наркотиків і вирішила втрутитися.

Правопорушниця підійшла до підлітка і, притиснувши його до стіни, почала бити кулаком у голову. Хлопець відчув біль, проте не отримав серйозних тілесних ушкоджень, як пізніше було встановлено слідством.

«ОСОБА_3 підійшла до малолітнього ОСОБА_8 та під приводом з`ясовування обставин події з останнім, в ОСОБА_3 раптово виник протиправний умисел, спрямований на завдання побоїв ОСОБА_8, що спричиняють фізичний біль. В подальшому ОСОБА_3, діючи умисно, застосовуючи фізичну силу, лівою рукою притисла малолітнього ОСОБА_8 до стіни буд АДРЕСА_3, де на підставі раптово виниклого умислу, з метою завдання фізичного болю, кулаком правої руки нанесла три удари в область голови останньому від чого він отримав фізичний біль», - йдеться в матеріалах справи.

Постраждалий - дитина з аутизмом

Під час судового розгляду з’ясувалося, що постраждалий хлопець має діагноз «змішаний специфічний розлад з аутистичними рисами». Мати потерпілого, повідомила, що її син протягом семи років проходив реабілітацію для адаптації до соціуму. Після нападу його психологічний стан значно погіршився: хлопець почав боятися людей та уникає контактів з оточуючими.

Крім того, під час інциденту, за словами матері, на хлопця накинувся собака бійцівської породи, що ще більше посилило його страх.

Судовий процес

10 червня 2024 року обвинувальний акт щодо зловмисниці передали до суду. Їй інкримінували умисне завдання побоїв, що спричинили фізичний біль, але не завдали тілесних ушкоджень (ч. 1 ст. 126 Кримінального кодексу України). Прокурор вимагав призначити обвинуваченій 200 годин громадських робіт та задовольнити цивільний позов потерпілої сторони.

Спочатку жінка не визнавала своєї вини, стверджуючи, що помилково сприйняла дії підлітка як незаконні. Однак після того, як дізналася про стан здоров’я хлопця, обвинувачена визнала свою провину та попросила вибачення у потерпілої сторони, але позовні вимоги матері хлопця не визнала в заявленому обсягу, посилаючись на той факт, що не працює і є переміщеною особою, проте розуміє що має компенсувати завдані збитки.

Вирок суду

Суд визнав нападницю винною у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 126 Кримінального кодексу України та призначив їй покарання у вигляді 200 годин громадських робіт. Як пом’якшувальну обставину суд врахував щире каяття обвинуваченої.

Також суд частково задовольнив цивільний позов матері потерпілого та присудив компенсацію моральної шкоди у розмірі 25 000 гривень, а також 4 000 гривень для покриття витрат на правову допомогу.