Затримали трьох жителів столиці, які намагалися спалити квартиру в Одесі

Подія сталася минулого тижня вночі в житловому будинку на проспекті Небесної Сотні. Правопорушники поклали біля дверей квартири на другому поверсі автомобільну шину, облили її легкозаймистою сумішшю і підпалили.

Про це повідомили у поліції.

Пожежу одразу помітили 63-річна власниця оселі і її сусіди. Викликані на місце співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій ліквідували вогонь, який пошкодив вхідні двері та лічильники.

А поліцейські встановили причетних до підпалу осіб. Ними виявилися двоє 23-річних та один 24-річний кияни.

Наразі встановлено, що один з фігурантів отримав через месенджер замовлення від невідомої особи на підпал квартири в Одесі. За виконання цієї «роботи» замовник обіцяв сплатити 200 тис. грн. Погодившись, молодик отримав адресу житла і підшукав серед знайомих двох помічників. Спільники придбали паливно-мастильні матеріали і приїхали в Одесу виконати замовлення, оселившись у готелі.

У ніч злочину один фігурант залишився в номері, звідки координував дії приятелів по телефону. Останні ж проникли в під’їзд багатоповерхівки, підпалили двері чужої квартири, зняли відео у якості доказу і втекли. А вранці спільники утрьох поїхали в столицю.

«Звіт» зловмисники відправили замовнику, від якого очікували кошти. Втім, винагороди вони так і не отримали. Натомість того ж дня були затримані поліцейськими у Києві.

Слідчі вилучили в якості речових доказів обгорілу гуму, одяг, у якому фігуранти скоїли підпал, та інші речі, що становлять інтерес для слідства, які скерували на експертизу.

Правопорушників затримали в процесуальному порядку та повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України.

Суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 242 тис. 240 грн, застави в розмірі тієї ж суми та цілодобового домашнього арешту. За умисне пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу, молодикам загрожує до 10 років ув’язнення.

Заходи проводили оперативники управлінь карного розшуку та кримінального аналізу ГУНП в Одеській області спільно з працівники Одеського районного управління поліції № 1, за сприяння співробітників УКР ГУНП в Київській області, під процесуальним керівництвом Київської окружної прокуратури міста Одеси.

Слідство триває. Повні обставини і мотиви злочину встановлюються.