
Ідеї новорічного меню від бренд-шефа «Обжори» Василя Якима: готуй сам чи замовляй готове!
Що плануєте готувати на Новий рік? Ой, тільки без нервів: ми знаємо, що до свята ще майже два тижні й вас уже дістали цим питанням. Адже насправді ви не один день сушите голову, що б його зробити на стіл, аби смачно та головне – сильно не заморочуватись.
Таки є рішення! Бренд-шеф мережі одеських супермаркетів «Обжора» Василь Яким створив для вас вишукане меню – від закусок до десертів, які ви зможете приготувати вдома.
Готові до феєрії смаків і неймовірної краси? Тоді зберігайте рецепти. А якщо цього року ви плануєте відпочити від приготувань та підготовки, замовляйте готові страви від шефа у Telegram-боті «Обжори».
Починаємо з закусок
Страви, які збудять апетит і смакуватимуть до різдвяно-новорічного келиха ігристого.

Мінікрокети з крабовими паличками та картоплею
Час приготування: 45 хв.
Для страви потрібно:
Крабові палички — 500 г
Картопля — 400 г
Яйце — 1 шт.
Цибуля — 1 шт., середнього розміру
Панірувальні сухарі — 1 пакування
Сіль та перець — до смаку
Готуємо крокети:
Відваріть картоплю, потовчіть на пюре. Змішайте з подрібненими крабовими паличками, рубленим яйцем і цибулею. Сформуйте невеличкі котлетки, запаніруйте в сухарях. На розігрітій пательні обсмажте крокети до золотавої скоринки. Залишок олії приберіть за допомогою паперових серветок.
Шуба по-одеськи з копченою рибою
Час приготування: 1 год.
Для страви потрібно:
Картопля — 3 шт.
Морква — 2 шт.
Цибуля — 1 шт.
Яйце — 4 шт.
Копчена скумбрія — 200 г
Майонез, сіль та перець — до смаку
Робимо салат:
Відваріть картоплю, моркву та яйця. Моркву потріть на тертушці, інше наріжте кільцями, так само й цибулю. Скумбрію – кубиками. Далі викладайте на тарілку шар за шаром: спочатку скумбрію, далі яйця, потім цибулю, моркву, картоплю. Кожен шар змащуйте майонезом. Поставте салат у холодильник мінімум на 2 години, щоб набрав смаку.
І таки найкраща закуска — це ситний борщ, згодні?

Одеський рибний борщ з червоною рибою
Серед вас точно є поціновувачі супчиків, бо який одесит не любить густий рибний бульйон? Для гарячого 40-градусного застілля — те, що треба.
Час на приготування: 1 год 15 хв.
Для страви потрібно:
Рибний бульйон — 1 л
Червона риба (лосось / форель) — 300 г
Картопля — 3 шт.
Морква — 2 шт.
Цибуля — 1 шт.
Томатна паста — 2 ст. л
Буряк — 1 шт.
Свіжа петрушка, сіль, перець — до смаку
Готуємо рибний борщ:
Поставте бульйон закипати, а тим часом наріжте червону рибу, картоплю, моркву, цибулю, петрушку й потріть буряк. В окріп додайте усі інгредієнти, включно з пастою, посоліть і поперчіть до смаку. Варіть борщ на повільному вогні до готовності овочів та риби.
Переходимо до основної страви
Здавалося б, вже такими стравами можна наїстися досхочу. Та Новий рік по-одеськи — це довгі посиденьки, коли хочеться спробувати всього й побільше. Отож поступово рухаємося до основної страви. Що нам пропонує шеф?
Котлети з м'яса кальмарів
Час на приготування: 45 хв.
Для страви потрібно:
Кальмари — 500 г
Цибуля — 1 шт.
Часник — 3 зубчики
Хліб, вимочений у молоці, — 2 шматочки
Яйце — 1 шт.
Зелень (петрушка, кріп), сіль та перець — до смаку
Готуємо котлети:
Почистьте й наріжте кальмари, цибулю, зубчики часнику розчавіть. На розігрітій пательні обсмажте кальмари разом із цибулею та часником і перемеліть у блендері. Додайте до маси хліб, яйце, зелень, сіль, перець. Сформуйте котлетки й обсмажте до золотавого кольору.
Ну а що там по десертах?
Еге ж, і про них не забули! Нумо готувати смаколики.

Медове тирамісу з карамеллю
Час на приготування: 1 год.
Для страви потрібно:
Маскарпоне — 500 г
Яйце — 4 шт.
Цукор — 150 г
Мед — 2 ст. л
Кавовий лікер — 3 ст. л
Бісквітне печиво — 200 г
Карамель — для прикрашання
Готуємо ідеальне медове тирамісу:
Ретельно змішайте маскарпоне з цукром, яйцями, медом та кавовим лікером. Покладіть шар печива у форму, а згори — шар сирного крему. Повторюйте шари один за одним, завершіть згори кремом. Прикрасьте десерт карамеллю та поставте у холодильник мінімум на годину просочитися.
Шоколадний мус «Морський бриз» з м'ятним кремом
Час на приготування: 45 хв.
Для страви потрібно:
Чорний шоколад — 200 г
Вершкове масло — 100 г
Цукор — 100 г
Яйце — 3 шт.
Ванільний цукор — 1 ч. л
Вершки — 200 г
Свіжа м'ята — кілька гілочок
Готуємо ніжний шоколадний мус:
Поламайте чорний шоколад, поріжте вершкове масло і розтопіть їх, помішуючи, на невеликому вогні. Яйця збийте з цукром до пишної піни й додайте розтоплений шоколад із маслом. Розлийте масу у формочки й залиште в холодильнику на 4 години остигати. Вершки збийте з ванільним цукром, додайте м’яту й прикрасьте мус.
Смачно? А скільки ж часу ми витратимо на цю красу? П’ять з половиною годин. І це суто святкова вечеря. Тоді ще порахуйте час на закупівлю продуктів і прибирання кухні. Виходить повний робочий день.
Але «Обжора» врятує вас від цих турбот! Бренд-шеф мережі Василь Яким розробив святковий меню-бокс, щоб заклопотані одесити й одеситки мали на свята вишукані страви ресторанного рівня за ду-у-уже вигідною ціною.

У фірмовому боксі — 7 готових гастрономічних шедеврів: карпачо з яловичого язика, бурата з руколою та соусом песто, баклажани ді парміджано, філе дорадо з артишоками гриль, груша, запечена з курячою печінкою та мигдалем, філето ді манзо та, звісно ж, олівʼє, але не звичайне, а із сьомгою.
Замовляйте смакоту лише за 2800 грн в центрі ваших важливих питань телефоном: 0 800 60 90 90, в Телеграм-боті або ж просто в маркеті — анкети чекають на вас на вітринах кулінарії.
Зустрічайте Новий рік з «Обжорою» — тут роблять все для вашого задоволення й щасливої усмішки.