• Головна
  • Автоцивілка: Необхідна страховка для кожного водія в Україні
Новини компаній
15:39, 26 лютого

Автоцивілка: Необхідна страховка для кожного водія в Україні

Новини компаній
Автоцивілка: Необхідна страховка для кожного водія в Україні

Незалежно від того, як часто ви виїжджаєте на автомобілі та де його використовуєте, оформлення автоцивілки є обов'язковою умовою в Україні. Відсутність поліса чи прострочений термін його дії вважається адміністративним порушенням, яке карається накладенням штрафу. Однак покупка надійного поліса ОСЦПВ важлива не тільки через покарання, а з міркувань особистого фінансового захисту.

Що таке обов'язковий поліс ОСЦПВ?

ОСЦПВ (автоцивілка) — це страхування відповідальності водіїв, які керують наземними транспортними засобами (легкове чи вантажне авто, автобус, мотоцикл, моторолер, електрокар та навіть причіп). Цей вид страхування регулюється Законом України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", тому сідати за кермо без договору заборонено.

Принцип дії поліса полягає в тому, що страхова компанія платить замість свого клієнта за шкоду, яку він може завдати іншим учасникам дорожнього руху. Так, страхувальник фактично звільняється від фінансових зобов'язань, перекладаючи їх на страховика.

Поліс покриває два види збитків:

  • По майну (ремонт транспорту потерпілої сторони) з лімітом — 160 000 грн.
  • По життю та здоров'ю (лікування постраждалих) з лімітом — 320 000 грн.

Якщо збитки по ДТП більші, ніж виділені суми, компенсація різниці лягає на винуватця аварії. Уникнути цього можна за допомогою спеціального договору (ДЦВ), що розширює ліміти до 1 млн грн. Випускається він окремо від основного покриття ОСЦПВ, але працюють вони в тандемі.

Чому водієві необхідно мати автоцивілку?

По-перше, без поліса поліція має право оштрафувати автомобіліста на 425 грн. По-друге, у разі дорожньої пригоди з вашої вини, не маючи при цьому поліса, ви повинні самостійно відшкодувати всі збитки. Тобто доведеться відновлювати не лише особисту машину, а й машину потерпілих. А якщо у ДТП будуть постраждалі, то оплата їхнього лікування ляже також на ваші плечі.

Саме тому необхідно стежити за актуальним терміном дії страховки та своєчасно продовжувати його. Прострочена автоцивілка не є підставою для виплати.

Перевірити свій ОСЦПВ можна онлайн через офіційний сайт Моторно-транспортного бюро України за номером ТЗ чи номером самого поліса.

Де можна придбати страховку в Одесі?

Оформлення автоцивілки в Одесі доступне в електронному форматі, без відвідування офісу страхової компанії. Водій може за лічені хвилини розрахувати тариф на страхових сервісах, порівняти страхові програми та укласти договір, не виходячи із дому.

Після оформлення готовий поліс відправляється на email клієнта та підтягується в мобільний застосунок "Дія". Е-договір під час перевірки поліцією можна показати з екрана мобільного пристрою.

Щоб розрахувати індивідуальний тариф, потрібно вказати:

  • Тип ТЗ та об'єм його двигуна;
  • Місто прописки власника;
  • Наявність пільг (якщо є).

Оформити онлайн страхування можна також для машин, що використовуються в таксі, вказавши це під час введення даних. Для них передбачений інший тариф через підвищені ризики при експлуатації. Якщо ж машина виїжджає на виклики, але страховка оформлена проста, то при страховій події водій матиме проблеми зі страховиком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...