• Головна
  • Завдяки проєкту UNFPA медики допомогли майже 3300 жителям Одещини
Новини компаній
15:00, 28 червня

Завдяки проєкту UNFPA медики допомогли майже 3300 жителям Одещини

Новини компаній

З грудня 2022 року на Одещині працюють лікарі мобільних гінекологічних бригад. Вони були створені та діють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

За цей час медики виконали 289 виїздів. Завітали практично у 90% громад в усіх семи районах Одещини. Виїжджати намагаються саме у села, а не до райцентрів чи смт. Під час виїздів обстежили 3282 людини.

Завдяки проєкту UNFPA медики допомогли майже 3300 жителям Одещини, фото-1

Як згадує регіональний куратор проєкту, начальник відділу стратегічного розвитку і міжнародних зв'язків Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Валентина Беспояса, спочатку населення дещо із насторогою ставилася до бригади. Через те, що в її складі був терапевт – тож люди не розуміли, навіщо дублювати їх сімейного лікаря, який і сам є терапевтом. Але враховуючи те, що терапевти бригади мають другу спеціальність – кардіологія або неврологія – непорозуміння зникли.

Схема роботи наступна. Готують наказ по облздраву про те, що в даному місяці буде 20 візитів бригади в такі-то населенні пункти. Наказ направляють у центри ПМСД – ті розуміють, коли й хто приїде. А вже координатор бригади дзвонить керівникам сімейних амбулаторій і каже, коли саме завітають, з яким обладнанням та яке потрібно приміщення. І ті вже інформують мешканців та запрошують на огляди.

«Ми відпрацювали саме таку модель через сімейних лікарів, для того, щоб, по-перше, була консолідація зусиль, а не конфлікт інтересів. Зрозуміли, що діяти через керівників громад – не зовсім вірно. І таким чином зберегли статус сімейного лікаря. По-друге, цей лікар запрошує до нас тих пацієнтів, які реально потребують консультації та у яких підозрює погіршення стану в області гінекології тощо. Цей консенсус запрацював – і ми його підтримуємо», – розповідає координатор проєкту.

За час роботи лікарі бригади виявляли й інфаркти міокарди, і пороки розвитку серця, онкологічні захворювання. Ставлячи діагноз, розписують конкретне лікування. Видають також і препарати від Фонду народонаселення – їх асортимент постійно поширюється. Направляють на лікування. Ці пацієнти залишаються на контролі сімейного лікаря.

Все це дозволяє сказати про позитивний результат проєкту. Особливо, якщо враховувати сьогоднішній дефіцит фінансів, складнощі з тим, щоб дістатися до місць медичної допомоги, а також придбати препарати. А таку можливість на колесах своєї машини медики привозять до віддалених населених пунктів. Мають діагностичну базу, УЗД, кольпоскоп, тести на цілий ряд інфекцій. Є й препарати. Тож надають комплексну послугу.

Завдяки проєкту UNFPA медики допомогли майже 3300 жителям Одещини, фото-2

Люди добре оцінюють результати такої роботи, бригаду запрошують повторно. І це об’єктивна оцінка незалежного споживача послуг.

«В ході реалізації проєкту постійно намагаємося покращити роботу, оптимізувати прийоми. Так, цитологію робимо безпосередньо в обласній лікарні, а не лишаємо аналізи сімейному лікарю, щоб той міг зробити по своїх каналам. Таким чином гінекологи обласної відразу отримують результати. Це оптимально, в єдиних руках: якщо щось виявляють – повідомляють сімейного лікаря у випадках, коли лікування може бути консервативним. Якщо потрібна більш досконала діагностика та лікування – людину запрошують на консультацію до обласної лікарні, або у стаціонар», – зазначає Валентина Беспояса.

І в цьому зворотному зв’язку з сімейними лікарями – теж є позитивний ефект, який підвищує престиж бригади. Під час прийомів вони бачать, як працюють медики бригади, наприклад, як потрібно брати цитологію. Таким чином бригада виконує ще й навчальну функцію. Це важливо в умовах, коли в районах зачиняються консультації, пологові відділення і на місцях навіть гінеколога немає. Тому зростає роль сімейного лікаря – і йому потрібні повноваження, знання та досвід.

«Такий підхід також дисциплінує й пацієнта – у того з’являється більше бажання відвідувати сімейного лікаря. А це – важливий компонент профілактичної роботи», – вважає координатор.

За час роботи склад бригади практично залишився без змін. До неї входять три гінеколога, два терапевта та дві медсестри. Працюють стабільно, робота подобається, гідно витримують напружений графік та складні «польові» умови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...