• Головна
  • Як зарадити вигорянню на роботі: топ порад від провідних фахівців ТМ "Обжора"
Новини компаній
13:00, 19 липня

Як зарадити вигорянню на роботі: топ порад від провідних фахівців ТМ "Обжора"

Новини компаній

Постійна втома, байдужість, апатія або, навпаки безпричинна дратівливість та агресія. Сил вистачає лише доповзти з роботи додому, а на вихідні тихенько лежати на дивані, щоб ніхто не чіпав. Впізнаєте себе? Це може бути проявом професійного та емоційного вигоряння. На які ознаки слід зважати й що робити, аби не зазнати такого виснаження. 

Своїм досвідом боротьби із проблемою сучасного суспільства поділилися ті, хто знає про хронічний стрес та роботу в режимі мультизадачності не зі слів. Адже ці профі стоять у керма однієї з популярних торговельних мереж в Одесі – супермаркетів “Обжора”. 

Тривожні ознаки

Емоційне та професійне вигоряння – ці терміни все частіше лунають серед українців. Третій рік війни, звістки про загибель близьких, нічні й вранішні атаки, перебої зі світлом та водою лише посилюють загальне виснаження людей. Особливо тих, хто працює у щільній взаємодії із соціумом – медиків, педагогів, співробітників сфери обслуговування. 

Хронічний стрес, рутина, робота понад сил, особливо коли треба бути увімкненим у процеси 24/7, не минають безслідно. Втома, напруження й невдоволення собою, бо закрити всі завдання, які ллються рікою, неможливо, зрештою призводять до виснаження енергетичних, емоційних та особистісних ресурсів. Це відбувається не за місяць чи два, а роками – людину накриває, і з ініціативної, меткої, моторної вона перетворюється на пасивного, часто цинічного працівника, в якого немає власної позиції, ідей та бажання щось покращувати чи взагалі працювати.

 Отже, 10 ознак професійного вигоряння:

Як зарадити вигорянню на роботі: топ порад від провідних фахівців ТМ "Обжора", фото-1

1. Постійні втома, безсоння, відсутність відчуття відновлення навіть після вихідних, негативне ставлення до роботи й оточення. Зрозуміло, що ми всі можемо бути іноді змореними, роздратованими чи навіть психованими, але такий перманентний стан є тривожним сигналом.

2. Відчуття безнадії. Вас нічого не цікавить, бо, здається, що перебуваєте в глибокій ямі, з якої не вибратися. Звідси й втрата ініціативності, бажання щось змінювати, відстоювати, модернізувати, адже у вашій уяві все це марно.

3. Цинічне ставлення до своїх обов'язків та колег, частий сарказм у спілкуванні.

4. Втрата зацікавленості улюбленою справою. Вас більше не гріє й не мотивують успіх, гроші, досягнення у кар’єрі. Відчуття, що ви вичерпали себе у цьому напрямі.

5. Покірність. З людини зі своєю думкою та переконаннями ви перетворюєтеся на байдужу слухняну одиницю колективу. Зараз про таких кажуть: пофігіст. Цей стан пояснюється тим, що на власну позицію банально не вистачає сил чи ентузіазму. 

6. Песимістичний погляд на роботу. Може скластися через негативний досвід, поразку, несприятливу атмосферу в колективі. Бачити все у темному світлі – руйнівна позиція і для особистості, і для команди загалом.

7. Втрата навичок та швидкості виконання завдань. Якщо раніше ви були багаторуким Шивою, то тепер не справляєтеся зі звичайними обов'язками, не можете зосередитися, робите помилки, тому виконуєте рутинні справи значно повільніше.

8. Безсоння, складнощі із засинанням, перерваний сон, а вдень чи на вихідних величезна сонливість або неможливість прокинутися. Стрес, відчуття невиконаної роботи, нерозв’язаних проблем, а іноді й перевтома або праця до ночі не дає мозку розслабитися, щоб спокійно заснути та гарно відпочити.

9. Стан кокону. Ви ховаєтеся у своїй реальності (серіали, соцмережі, алкоголь), не живете інтересами команди, не чуєте нікого та не спілкуєтеся, зрештою перестаєте сприймати не лише оточення, а й себе.

10. З’являються болі та часті хвороби. Коли нервова система не витримує напруження, вона скидає це на тіло – й організм болем сигналізує, що треба із собою щось робити. М’язові спазми, болі в тілі нез'ясованої етіології, головні болі, підвищений чи знижений тиск, запаморочення, м’язова слабкість, алергія, нежить – список психосоматичних проявів великий.

Отже, краще не допускати вигоряння, дослухатися до себе, своїх відчуттів, самопочуття та робити профілактику. А ще можна періодично проходити тест за методикою MBI, розробленою ще у минулому столітті американськими психологинями Крістіною Маслах та Сьюзен Джексон. Він забере небагато часу – лише пів годинки.

Як зарадити вигорянню на роботі: топ порад від провідних фахівців ТМ "Обжора", фото-2

Досвід запобігання синдрому вигоряння у великій мережі супермаркетів

Провідна фахівчиня HR-відділу торгової мережі “Обжора” Тетяна Крисова вважає, що профілактика стресу та вигоряння на роботі є дуже важливими: “Компанія приділяє цьому питанню багато уваги, адже ми велика сім'я, в якій завжди підтримають та прийдуть на допомогу. Ми забезпечуємо комфортне робоче середовище та відстежуємо стан працівників. Тут головне – вміти дотримуватися балансу між роботою та відпочинком”.

Хронічний стрес виснажує емоційний та особистісний ресурс, що недопустимо у сфері обслуговування. Тож бренд-шеф мережі Василь Яким наголошує, що важливо дотримуватися трьох правил: 

  • вміти перемикатися – роботу залишати на роботі, а вдома жити особистими інтересами; 

  • вчасно й збалансовано харчуватися, інакше бракуватиме сил та енергії для виконання обов’язків та втілення нових проєктів;

  • повноцінно відпочивати, благо, в Одесі для цього є безліч варіантів. 

Як зарадити вигорянню на роботі: топ порад від провідних фахівців ТМ "Обжора", фото-3

“Не дарма ми пропонуємо одеситам гастрофестивалі, майстер-класи та різноманітні свята, щоб люди могли відійти від роботи, буденності, дізнатися про нові смаки, опанувати нові для себе навички. Так наша нервова система відпочиває та відновлюється”, – підсумовує пан Яким.

Ігор Наточин, завідувач Сироварні №1, вважає, що уникнути стресу й вигорання можна завдяки тайм-менеджменту: “Потрібно чітко планувати свій робочий день. Ставити пріоритети по завданнях, що надходять. Коли все чітко організовано, емоційна напруга значно знижується. А ще я рекомендую ходити на море – це чудова природна психотерапія!” 

Директорка “Обжори” на Старопортофранківській, яка почала кар'єрний шлях з приймальниці товару в магазині і знає всі складнощі роботи в супермаркеті, окреслює інший напрям, зокрема для своїх підлеглих: “Найчастіше новачки відчувають стрес, коли обслуговують покупців. Тож ми вибудували систему навчання так, що досвідчені співробітники беруть над початківцями шефство й допомагають уникнути стресу в обслуговуванні. Менторство – це усталена практика для нашої мережі. Новачок не залишається сам на сам з якоюсь проблемою, він завжди може звернутися по допомогу. А ще в нас заведено тепле привітне слово для підтримки та гумор, ми ж одесити”.

Очільниця іншого відділення “Обжори” Наталя Посменко підтримує свою колегу: “Визнання та похвала є невіддільною частиною нашої роботи. От як буває в деяких компаніях: виконав поставлене завдання не зовсім досконало – і тобі про це обов’язково сказали, а коли виконав добре, то промовчали. В “Обжорі” ж заведено хвалити та заохочувати співробітників, адже визнання дуже важливе. Ми прагнемо, щоб люди приходили на роботу в гарному настрої, бо тут їх цінують. Поважають їхню думку, схвалюють їхні ідеї, дослухаються до зауважень та порад”.

Щоб уникнути вигоряння від рутини й одноманітності, торговельна мережа мотивує та безкоштовно дає співробітникам нові компетенції – зміна напряму допомагає перезавантажитися, спробувати себе в іншій іпостасі. Так, компанія, крім можливості кар’єрного зростання, навчає новій спеціальності, наприклад, продавець опановує посаду касира, а касир – продавця. Цей додатковий фах та навички запобігають вигорянню від одноманітності.

Емоційне здоров'я – одна із зон відповідальності HR-відділу. “Звичайно ми не можемо контролювати всі моменти життя співробітників, але створити максимально комфортні умови намагаємося. І завжди тримаємо руку на пульсі, щоб уникати стресів та вигоряння”, – каже пані Тетяна.

Топ порад від команди мережі супермаркетів “Обжора”, як не допустити професійного вигорання

1. Сон! Саме повноцінний сон дає відновлення організму, заряд бадьорості та хороший настрій. Тож не крадіть у себе безкоштовні ліки проти депресії та емоційного виснаження – менше гортайте стрічку соцмереж, менше читайте новини на ніч. Налаштуйтеся заснути, якщо не можете, зверніться до лікаря по медикаментозне лікування.

2. Будьте фізично активними: море, Траса здоров’я, велосипеди, розтяжка, спорт, вранішня зарядка, вечірній променад – хай таке навантаження буде постійним і звичним, тоді в організмі вироблятимуться ендорфіни.

3. Навчіться управляти своїм стресом. Для цього підійдуть будь-які практики – від психологічних методів КПТ чи гештальт-терапії до медитацій, прийомів дихання, нейромалювання.

4. Вибудуйте легший графік роботи, щоб більше відпочивати. Співробітники “Обжори” мають змогу працювати від кількох годин до повноцінного робочого дня. Проте чимало українців працюють онлайн, тож головне – раціонально спланувати свій день.

5. Хобі! Вміння перемикатися на іншу справу зменшує емоційне напруження. Малювання, вокал, рибалка, танці, читання, волонтерство – оберіть те, що вас гріє, і відпочивайте серцем та душею.

6. Позитивні емоції. Найперше – гумор. Спілкуйтеся, смійтеся, смачно їжте, відпочивайте на природі, кохайтеся, відвідуйте масаж, заведіть домашнього улюбленця.

7. Магія навіювання: науковою мовою – аутогенне тренування, а інстаграмною – афірмації, які допомагають розслабитися та налаштуватися на позитив. Щодня повторюйте заспокійливі фрази та концентруйтеся у цей час на фізичних відчуттях. “Все буде добре, я в безпеці, мене цінують, я все встигну і виконаю, Перемога за нами!”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...