• Головна
  • На Одещині через відсутність опадів та спеку формування врожаю пізніх культур опинилося під загрозою
16:10, 12 липня

На Одещині через відсутність опадів та спеку формування врожаю пізніх культур опинилося під загрозою

На Одещині через відсутність опадів та спеку формування врожаю пізніх культур опинилося під загрозою

Протягом першої декади липня у найспекотніші дні середньодобова температура повітря досягала 26-31⁰ і перевищувала кліматичну норму на 3-8⁰. В порівнянні з попереднім періодом температурний режим підвищився на 2-3⁰. Це загрожує формуванню врожаю пізніх культур.

Про таке повідомили у Департаменті аграрної політики Одеської ОДА.

Максимальна температура повітря в найспекотніші дні підвищувалася до 33-39⁰, а поверхня ґрунту нагрівалася до 62-68⁰.

Опади на переважній частині території області були відсутні. Лише місцями у Болградському та Ізмаїльському районах упродовж 1 дня випадали слабкі опади кількістю 1 мм (5% від норми).

За даними департаменту, умови для формування повноцінного врожаю пізніх культур погіршились і оцінюються як несприятливі. Високі денні температури повітря і ґрунту, відсутність опадів, зниження мінімальної відносної вологості повітря до критичних для рослинності показників (30% та менше) створювали умови для виникнення суховіїв різної інтенсивності, які негативно впливали на цвітіння, запліднення і формування зерна у кукурудзи й насіння у соняшника.

Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту станом на 8 липня на більшості площ під просапними культурами ще були задовільними для формування репродуктивних органів і становили 52-84 мм.

На окремих площах через стрімке зменшення корисної вологи у метровому шарі ґрунту до критичних значень (17-37 мм) у рослин відмічалась стійка втрата тургору, припинення росту, передчасне пожовтіння та засихання листків, стебел, а місцями й рослин повністю.

Наразі на півдні Одеської області триває відновлення та реконструкція трьох зрошувальних систем, а саме: Ташбунарської, Ізмаїльської та Нагірнянської, а також розроблено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію ще 9 зрошувальних систем. Реалізація проектів дасть змогу розширити фактичні площі зрошувальних земель до 39,2 тисячі га та підвищити валовий збір сільськогосподарських культур: зернових – понад 5 млн тонн, овочевих – понад 700 тисяч тонн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...