• Головна
  • Геморой: Симптоми, причини та сучасні методи лікування
Новини компаній
12:12, 30 липня

Геморой: Симптоми, причини та сучасні методи лікування

Новини компаній
Геморой: Симптоми, причини та сучасні методи лікування

Для багатьох геморой є настільки сором'язливою проблемою, що, незважаючи на скарги, вони все одно відкладають візит до лікаря і говорять тихим голосом в аптеці, коли хочуть купити мазь від цього захворювання. І це, напевно, тільки тому, що проблема стосується ануса, а не горла, наприклад. До того ж, причина цілком буденна і може бути причиною багатьох інших недуг, яких вже ніхто не соромиться [1].

Тож якщо ви боретеся з гемороєм, не зволікайте з візитом до лікаря, який допоможе вам звільнитися від цього дискомфортного і часто болючого ураження.

Які найпоширеніші причини геморою, як його розпізнати та яке ефективне лікування геморою?

Симптоми геморою - або як дізнатися, що у вас геморой

Як ви вже знаєте, гемороїдальні вузли дуже важливі для нормального функціонування ануса [2 ].

Ці кровонаповнені кровоносні судини у формі подушечок є природними, доки вони не стають надто розтягнутими та запаленими. Це може призвести до таких наслідків:

  • внутрішній геморой - виникає над анальним краєм, бере свій початок з верхнього анального венозного сплетіння і залишається невидимим. Вони також не болючі. З часом, однак, вони можуть витікати під час дефекації, спричиненої запором, але зазвичай повертаються на ранніх стадіях. За відсутності консервативних форм лікування, на більш пізніх стадіях розвитку вони перестають повертатися всередину ануса і починають викликати біль. Тоді їх неможливо заховати в анальному каналі навіть пальцями. Крім того, через дуже тонкі стінки розтягнутих судин гемороїдальні вузли можуть кровоточити[1].
  • зовнішні гемороїдальні вузли - розташовані внизу, походять з нижнього анального сплетення і з самого початку розташовані поза анальним каналом. За зовнішнім виглядом вони нагадують сині вузлики, які можна відчути, якщо доторкнутися до них пальцями [3].

Для внутрішнього геморою характерні наступні симптоми:

  • печіння та свербіж в анальній ділянці,
  • кровотеча з ануса, яку можна побачити на туалетному папері, що використовується для дефекації, причому кров свіжа і червона
  • біль і подразнення в анальній ділянці,
  • витікання слизу та його присутність у випорожненнях,
  • випадіння та мимовільне втягування гемороїдальних вузлів в задній прохід (рання стадія внутрішнього геморою),
  • відчуття, що ви випорожнилися не повністю [2].

Лікування геморою - консервативні та хірургічні методи

Геморой на двох початкових стадіях не потребує хірургічного втручання. Це не означає, що не потрібно нічого робити, щоб вузли зменшилися і зник супутній дискомфорт. Для цього необхідні заходи консервативного лікування [1].

Консервативне лікування геморою

В рамках консервативного лікування слід використовувати домашні методи, які при регулярному застосуванні зазвичай приносять очікувані результати. Йдеться не лише про збільшення фізичної активності та зміну раціону на більш багатий клітковиною, але й про [2]:

  • піклування про свою гігієну,
  • уникнення запорів,
  • уникати непотрібного і тривалого напруження м'язів живота під час дефекації, а натомість підтримувати дефекацію шляхом прийняття оптимального положення сидячи на сидінні унітазу (випрямити спину, зберігати прямий кут між животом і стегнами, підняти випрямлені руки над головою і зчепити кисті, робити вільні рухи тулубом, залучаючи як нижню, так і верхню його частину, так, як ніби ви хочете подовжити хребет),
  • тренування м'язів прямої кишки, напружуючи їх на кілька секунд, ніби намагаючись зупинити дефекацію (можна поєднувати цю вправу з тренуванням м'язів Кегеля і використовувати їх почергово),
  • використання безрецептурних лікарських засобів для полегшення болю та іншого дискомфорту, а також для підтримки лікування геморою [3].

Оперативне лікування геморою

Коли вищезгадані методи не допомогли або з різних причин (в тому числі через нехтування будь-якими лікувальними заходами) геморой розвинувся до третьої або четвертої стадії, може знадобитися хірургічне втручання. На щастя, завдяки розвитку медицини, ці процедури відносяться до малоінвазивних і виконуються в рамках одноденної операції [2].

Література

1. A. W. Bradbury, J. L. R. Forsythe, O. J. Garden, R. W. Parks, Chirurgia, Edra Urban & Partner, Wrocław, 2015

2. M. Taib, Y. Rezzak, L. Bouyazza, B. Lyoussi, Medicinal Uses, Phytochemistry, and Pharmacological Activities of Quercus Species, Evid Based Complement Alternat Med, t. 2020, s. 1920683, lip. 2020, doi: 10.1155/2020/1920683

3. D. Janczak, Hemoroidy, Chirurgia po Dyplomie, https://podyplomie.pl/chirurgia/30625,hemoroidy, [dostęp: 10.112023 r.]

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...