• Головна
  • Перейменування топонімів в Одесі: між Кіпером та Трухановим стався публічний конфлікт, - ФОТО, ДОКУМЕНТ
13:56, 2 серпня
Надійне джерело

Перейменування топонімів в Одесі: між Кіпером та Трухановим стався публічний конфлікт, - ФОТО, ДОКУМЕНТ

Перейменування топонімів в Одесі: між Кіпером та Трухановим стався публічний конфлікт, - ФОТО, ДОКУМЕНТ

В Одесі виникла напружена ситуація після публікації розпорядження очільника ОВА про перейменування топонімів в регіоні та обласному центрі. Між Геннадієм Трухановим та Олегом Кіпером стався публічний конфлікт, за яким спостерігає вся країна. Чиновники обмінюються "люб'язностями" та прозорими натяками у своїх Telegram-каналах. 

Про це повідомляє кореспондент 048.ua 

Наприкінці липня 2024 року голова Одеської обласної військової адміністрації своїм розпорядженням перейменував понад 400 топонім в регіоні, серед яких понад 80 - в обласному центрі. 

До списку потрапили вулиці, бульвари та площі. Більшість назв пов'язані з уродженцями Одеси: Жванецьким, Ільфом та Петровим, Катаєвим та іншими. Також ОВА рекомендувала демонтувати пам’ятник російському письменнику Пушкіну на Приморському бульварі та перейменувати відповідну вулицю. Потрапила до списку й Думська площа, на якій розташована міськрада. 

Мер Одеси відреагував з критикою на таке рішення. 

"Ані я, як міський голова, ані міська рада не мають до цього жодного відношення. Доки ми мали повноваження, ми виконали усі вимоги закону про "деімпериалізацію". Виходячи з логіки "деколонізаторів", ми маємо відмовитись від всього того, що зробило Одесу світовим брендом. Говорячи простою мовою - це "обнуляє" наше місто. Для скасування перейменування та збереження нашої історичної і культурної спадщини Одеська міська рада вимушена вжити всіх передбачених законом заходів", - заявив 31 липня у своєму Telegram-каналі Геннадій Труханов. 

Також міський голова запустив голосування, в якому запитав містян, чи підтримують вони рішення Одеської ОВА. Цю ідею підтримали місцеві новинні Telegram-канали.

На сторінці Труханова думки розділилися майже порівну. В інших випадках більшість проголосували "проти". 

"Як ви бачите проти перейменування 95.278 голосів, 93.641 - за. Отже, перевага варіанту проти перейменування у 1603 голоси.

Я вдячний усім, хто взяв участь в опитуванні: жителям Одеси, Києва, Тернополя, Львова, Вінниці, Жмеринки, Варшави, Берліну, Монреаля, Чикаго та інших! Нам дуже приємно, що ви переймаєтесь долею нашого міста, але все ж таки наголошую: долю Одеси повинні вирішувати справжні одесити.

Хочу подякувати усім іншим Telegram-каналам Одеси, які проводили опитування - їхні результати ви можете побачити", - заявив 1 серпня Геннадій Труханов. 

Наголошуємо, що таке опитування не є об'єктивним, оскільки його поширювали в російських групах для накручування кількості "голосів". 

Перейменування топонімів в Одесі: між Кіпером та Трухановим стався публічний конфлікт, - ФОТО, ДОКУМЕНТ , фото-21

На дії та висловлювання міського голови в ніч на 2 серпня критично відреагував очільник Одеської ОВА, зокрема на тезу з поділом людей на "одеситів" та "не одеситів".

"Одеса - є і лишається українським містом, яке створювали, будували та розвивали українці", - заявив Олег Кіпер.

Він наголосив, що "в нинішніх реаліях в українському місті не місце вулицям на честь людей, що отримували з рук путіна медалі". Ймовірно йдеться про радянського письменника-сатирика Михайла Жванецького, який народився в Одесі, але кар'єру побудував у столиці країни-агресорки, де й помер у віці 86 років. 

"Сучасна українська Одеса - це про людей, про молодь, що ціною власного життя та здоров’я боронить незалежність, про сучасних діячів мистецтв, письменників, поетів. Саме зараз південній перлині України випав історичний шанс відірватися від імперських наративів та бути сучасним культурно незалежним українським містом, а не жити минулим", - наголосив очільник Одеської ОВА. 

Також Олег Кіпер натякнув Геннадію Труханову, що той може поїхати в сусідню країну.

"Якщо комусь дуже кортить прогулюватися вулицями з імперськими/радянськими назвами - є москва та уфа, а не українська Одеса. В Одесі такого не буде", - резюмував Кіпер. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...