• Головна
  • Платіжні картки в Україні: якими вони бувають та як обрати найкращий варіант
Новини компаній
13:00, 30 серпня

Платіжні картки в Україні: якими вони бувають та як обрати найкращий варіант

Новини компаній

Банківські картки сьогодні є невіддільною частиною життя українців. Цей платіжний інструмент використовується для онлайн- та офлайн-оплати товарів і послуг, отримання й надсилання грошових переказів та зняття готівки. Втім, кожен банк випускає різні типи карток і встановлює свої вимоги щодо користування рахунком. Отже, з’ясуймо, як вибрати картку для тих чи інших потреб.

Платіжні картки в Україні: якими вони бувають та як обрати найкращий варіант, фото-1

Види банківських карток

Картки, що випускаються в Україні, належать до однієї з трьох платіжних систем:

  • Visa;
  • MasterCard;
  • «Простір».

Перші дві — міжнародні, дозволяють відкривати рахунки в національній та іноземній валюті (доларах і євро), третя — українська, передбачає використання виключно гривень і діє лише на території нашої держави.

За типами операцій банківські картки бувають:

  • дебетовими. Для проведення грошових операцій доступні лише суми, наявні на рахунку;
  • кредитними. Крім коштів, що лежать на рахунку, власники мають змогу користуватися кредитним лімітом. сума якого зазвичай визначається індивідуально. Пластикова чи віртуальна кредитна картка онлайн може бути оформлена в будь-якій фінустанові на вибір клієнта. Якщо це фізична картка, ви можете забрати її у відділенні банку, на пошті або замовити кур’єрське доставлення. З умовами отримання та обслуговування кредиток можна ознайомитися на сайті Portmone. До того ж платформа надає можливість швидко порівняти переваги актуальних пропозицій та замовити картку онлайн, не витрачаючи часу на відвідування відділення банку.

За формою випуску картки поділяються на:

  • пластикові — ті, що мають фізичний носій та його електронну версію в мобільному застосунку;
  • віртуальні, які існують лише у цифровому форматі. Ці картки, так само як і «пластик», прив’язуються до особистого банківського рахунку та ідентифікуються за реквізитами — 16-значним номером, кодом CVV/CVC та терміном дії.

Крім того, банківські картки бувають іменними та неіменними, звичайними та з особливим статусом, що надає користувачеві низку переваг (Gold, Platinum тощо). Окрема категорія — картки для дітей, операції за якими можуть контролюватися батьками.

На що звертати увагу, обираючи платіжний інструмент

Щоб вибрати картку, що максимально відповідатиме вашим потребам, необхідно враховувати:

  • ключові цілі її використання. Це може бути зарахування зарплати, пенсії чи стипендії, здійснення переказів, розрахунків за товари в магазинах, оплата комунальних послуг. Чимало банків в Україні під час оформлення дебетової картки додатково пропонують кредитку;
  • репутацію фінансової установи;
  • критерії захисту і безпеки (іменна чи неіменна картка, встановлення лімітів на оплати та зняття коштів тощо);
  • умови оформлення й користування рахунком. Перш ніж оформлювати картку, у банківського співробітника потрібно запитати про наявність оплати за її випуск і щомісячне обслуговування, а також поцікавитися розміром комісії під час здійснення транзакцій.

Оформлюючи картку в будь-якому з популярних українських банків, ви по суті нічим не ризикуєте, водночас отримуєте безліч переваг. Додатковим плюсом буде наявність спецпропозицій для нових клієнтів: наприклад, нарахування бонусів або участь у кешбек-програмі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...