• Головна
  • «В думках і в серці»: в Одесі проходить виставка малюнків родин військових
16:20, Сьогодні
Надійне джерело

«В думках і в серці»: в Одесі проходить виставка малюнків родин військових

«В думках і в серці»: в Одесі проходить виставка малюнків родин військових

До Всесвітнього дня психічного здоров'я в Одесі розпочалася акція у рамках всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?». Під гаслом «Стійкість одного – стійкість мільйонів», ця подія спрямована на підтримку родин військових, які під час війни стикаються з величезними емоційними викликами. Головною частиною заходу є виставка малюнків посеред Соборної площі, на якій родини та друзі військовослужбовців Одещини виразили свій душевний стан та підтримку.

На акції побувала журналістка 048.ua.

Організатори - благодійний фонд «Шлях до дому» - розпочали захід з зачитування усіх імен військовослужбовців, яких зараз чекають рідні та близькі в Одесі та області. З міркувань безпеки, почергово організаторами були зачитані лише імена та напрямок, на якому зараз служить захисник/захисниця.

«В думках і в серці»: в Одесі проходить виставка малюнків родин військових, фото-1

У рамках цієї ініціативи фонд «Шлях до дому» організував виставку під гаслом «В думках і в серці», що символізує силу та витривалість кожної родини. Малюнки, представлені на виставці, є своєрідним дзеркалом емоцій, які переживають родини військових. Це болісні моменти очікування, переживання за долю рідних на фронті, а також надія та віра в їхнє повернення.

За словами організаторів, таких малюнків на сьогодні вже понад тисяча.

Катерина Шаляпіна, заступниця президента фонду «Шлях до дому», відзначає важливість цього заходу для сімей, які щодня живуть у стані постійної тривоги, очікуючи новини від своїх близьких.

“Виставка є способом дати вихід цим емоціям і поділитися ними з іншими людьми. Малюнки відображають не тільки біль і переживання, але й силу духу тих, хто чекає своїх героїв додому”.

В умовах воєнного стану в Україні це питання стає особливо актуальним, адже війна триває вже третій рік, руйнуючи життя та роз'єднуючи тисячі родин. Програма ментального здоров’я «Ти як?» була започаткована в Україні, щоб надавати підтримку людям, які переживають важкі часи.

Окрім виставки, учасники заходу мають можливість поспілкуватися з психологами фонду та дізнатися більше про інші заходи, що спрямовані на підтримку ментального здоров'я. Фонд «Шлях до дому» вже багато років надає такі послуги, а з 2014 року активно працює з родинами військових.

Серед послуг, які пропонуються, є сенсорна інтеграція, арт - та музикотерапія, групові сесії з психологами, а також індивідуальні консультації. Усі ці заходи можуть проводитися як онлайн, так і в спеціалізованих центрах фонду.

Поряд з психологами кожен охочий міг підтримати малюнком захисника, та поспілкуватися з однодумцями. Для дітей розташована локація з арт - терапією, де вони самостійно або під керівництвом дорослого можуть виготовити свічки з природних матеріалів. До ініціативи доєднався і 11- річний Юра.

“Я сьогодні вийшов погуляти після уроків, побачив тут виставку, і коли роздивлявся малюнки, побачив, що тут роблять свічки. Було цікаво робити свічку, подарую мамі чи татові.”

Цей захід є не лише про мистецтво, але й про підтримку та увагу, яка необхідна родинам військових в умовах воєнного стану.

За словами однієї з організаторок події Ганни Величко, подальша доля малюнків буде вирішуватися по-різному.

Деякі громади виявили бажання зберегти їх для себе та майбутніх поколінь, зберігаючи у місцевих музеях та інших місцях, інші ж малюнки потраплять до тих, кому вони адресовані, тобто на пряму до захисників.

Акція на Соборній площі триватиме до 14 жовтня. Організатори зазначають, що експозиція буде доповнюватися новими малюнками впродовж цих днів. При цьому важливо, що для безпеки військових імена не зазначаються на малюнках. Проте їхні імена будуть зачитані під час завершального дня заходу, як символ поваги та шани до кожного захисника, який бореться за свободу України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #ЗСУ #акція
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...