• Головна
  • Вчені підрахували мільярди ударів: скільки б’ється серце протягом життя
Новини компаній
12:30, Сьогодні

Вчені підрахували мільярди ударів: скільки б’ється серце протягом життя

Новини компаній
Вчені підрахували мільярди ударів: скільки б’ється серце протягом життя, фото-1

Серце завжди залишалося об’єктом глибокого інтересу для людства, не маючи аналогів серед інших органів тіла у своїй символічності та значущості. Впродовж століть люди з різних культур оспівували серце в літературі та мистецтві, говорили про нього мовами світу. Однак, незалежно від культурного контексту, основна функція серця залишається незмінною — воно підтримує життя.

Про це повідомляють Новини Планети.

Цей м’язовий орган є "мотором" кровоносної системи, що безперервно перекачує кисневу кров до всіх частин тіла. Зміна його ритму залежить від емоційного стану, спортивних навантажень або хвороб, проте у здоровому стані серце людини зберігає стабільний ритм. Але скільки разів серце скорочується за день або протягом усього життя?

Цікавих висновків щодо цього дійшов доктор Парто Сенгупта з Медичної школи Роберта Вуда Джонсона в Нью-Джерсі. Він пояснює, що частота серцевих скорочень протягом дня змінюється під впливом багатьох факторів. Наприклад, при кожному вдиху та видиху інтервали між ударами серця можуть змінюватися на 100 мілісекунд.

Як вказує Гарвардська медична школа, серце людини б’ється 60-100 разів на хвилину у стані відпочинку, з типовим діапазоном 55-85 ударів на хвилину. Якщо ж взяти середнє значення показника серцевого ритму у спокійному стані — 70 ударів за хвилину, то за добу серце робить приблизно 100,8 тис. ударів. Отже, за рік головний мотор людського організму б'ється близько 36,8 млн разів, а за середньої тривалості життя в 77 з половиною років — 2,85 млрд разів. Вражає, чи не так?

Хоча серце з віком зношується, людина здатна покращити його стан протягом життя завдяки зменшенню стресу, здоровому харчуванню, фізичним вправам та повноцінному сну. Це дозволяє знизити темпи старіння серця та підтримувати його здоров'я. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...