• Головна
  • Сезон алергії на амброзію розпочався: як знищують цю рослину в Одесі та основні поради лікаря-алерголога
14:00, 22 серпня
Надійне джерело

Сезон алергії на амброзію розпочався: як знищують цю рослину в Одесі та основні поради лікаря-алерголога

Сезон алергії на амброзію розпочався: як знищують цю рослину в Одесі та основні поради лікаря-алерголога

Під кінець літа починає цвісти амброзія, відома як рослина-алерген. І хоча розповсюджена вона в усіх регіонах України, найбільше її на півдні та сході. Лікарка-алергологиня Вікторія Шантора розповіла журналістці 048.ua, чому цьогоріч сезон цвітіння розпочався пізніше та як захиститися від впливу алергену. Та чи потрібно боротися з амброзією власними силами – читайте далі.

Амброзія – особливо сильний алерген. Родом вона з південно-західних регіонів Північної Америки, де й дотепер ростуть кущі та напівкущі. В Україні амброзію полинолисту було ідентифіковано у ХІХ сторіччі, а саме в 1925 році у передмісті Києва. Під час Другої світової війни ареал амброзії значно розширився, а в післявоєнні роки розповсюдження цієї рослини в Україні набуло характеру екологічного вибуху.

Сезон алергії на амброзію розпочався: як знищують цю рослину в Одесі та основні поради лікаря-алерголога, фото-1

В Одесі та області масові сходи амброзії з'являються зазвичай на початку травня і протягом усього літа, особливо після випадання дощів. Цвіте цей небезпечний бур'ян з кінця липня по середину жовтня, а плоди дозрівають, починаючи з серпня.

На зернах у пилку амброзії є шипи, ними вони чіпляються за слизову оболонку дихальних шляхів, тож довго можуть перебувати в організмі, а коли розбухають, виділяють білки-алергени. Чим більш зрілі зерна амброзії, тим більш вони алергенні. За словами лікарки, зважаючи на наш теплий помірний клімат в Одесі, сезон цвітіння може бути довшим ніж в інших областях України.

Для того, щоб з’явились симптоми в людини-алергіка, достатньо концентрації приблизно 10 зерен амброзії на 1 кубічний метр повітря. У середньому амброзія продукує 30-40 тисяч насінин, тому сховатися від амброзії майже неможливо, – розповідає пані Вікторія.

Сезон алергії на амброзію розпочався: як знищують цю рослину в Одесі та основні поради лікаря-алерголога, фото-2

Минулого року сезон цвітіння амброзії розпочався наприкінці липня, цьогоріч це відбувається пізніше. Це пов’язано з погодними умовами, – каже лікарка.

«Коли суха вітряна погода і довго немає дощів, то рослина не цвіте, вона перебуває в режимі очікування сприятливих умов для цвітіння. Як тільки з’являються дощі - вона квітне, виробляючи алергенний пилок, а через глобальне потепління тривалість пилкування цієї алергенної рослини подовжується. Тільки зараз починають приходити пацієнти зі скаргами на пилок амброзії, тобто ось тільки зараз рослина починає квітнути, минулого року у цей період було вже дуже багато скарг на алергію через цю рослину», - зазначила лікарка-алергологиня.

Як запідозрити алергію на амброзію та полегшити симптоми

Симптоми алергії у всіх однакові: сльозотеча, чухається ніс та очі, чхання, закладеність носа, свербіж у горлі та в районі піднебіння. Ці ознаки можуть комбінуватися. Якщо вищезгадані симптоми у вас з’являються у період року, коли квітне амброзія, не поспішайте робити висновки.

Визначити, що саме є причиною алергії, можна кількома способами. Один із них – прик-тест - місцеві шкірні проби на чутливість до алергенів. Також можна здати кров у рамках молекулярного пакета на визначення мажорних алергенів. Такий аналіз допоможе визначити, на що є алергія: амброзію, полин, чи, наприклад, і амброзію, й полин.

За словами лікарки, алергія може виникати у віці від 10 до 40 років, також на її появу впливає спадкова схильність до збудників. Алергію на амброзію можна вилікувати.

“У літній період, звичайно, симптоми полегшують симптоматичною терапією, це антигістаміні препарати, гормональні спреї. Але бувають пацієнти, у яких симптоми погано контролюються або ж є сезонна астма чи людина не хоче щороку приймати антигістамінні, їй це заважає, тоді бажано пройти алерген-специфічну імунотерапію (АСІТ)», - зауважила лікарка.

Як вберегтися від алергії: основні поради

  • Обмежити контакт з алергеном. Можна носити окуляри, щоб захистити очі.
  • Спрей з ектоїном. Такий засіб зменшує прилипання пилку до слизової оболонки носа.
  • Удома не варто розносити алерген, тож після приходу з вулиці слід прийняти душ та переодягнутися. Одяг із вулиці або кинути у прання, або покласти до шафи.
  • Якщо вдома живуть домашні тварини, які бувають на вулиці, їх варто протирати вологою ганчіркою. Так треба робити, щоб зібрати пилок із шерсті.

Як борються з амброзією в Одесі

У нашому місті амброзія знищується шляхом видалення разом з коренем із землі або викошування, щоб запобігти повторному її висіванню в ґрунт.

Також для боротьби з амброзією озеленювачі Комунального підприємства «Міськзелентрест» застосовують спеціальний препарат «Амбростоп».

«Цей засіб розпорошується за допомогою обприскувачів. Потрапляючи на листя бур'яну-алергену, він проникає всередину рослини та викликає її швидке в'янення. Перевагою такого способу боротьби з амброзією є природне походження препарату, що дозволяє використовувати його в населених пунктах без шкоди для людей і довкілля. Ділянки міста, які підпорядковані комунальній службі «Міськзелентрест» (540 га), обробляються відповідним чином згідно з графіком. Станом на зараз всі такі площини опрацьовані», - зазначив головний інженер КП Міськзелентрест Володимир Хрома.

Своєю чергою журналістка 048.ua вирішила прогулятися історичним центром міста та перевірити, як багато цієї рослини можна зустріти на вулицях міста.

Пройшовши на пряму від парку Шевченка до району Молдаванки, амброзії помічено не було, проте, на прибудинкових територіях Молдаванки, де зазвичай висаджують квіти, все ж знайшовся кущик.

Як зазначив головний інженер КП Міськзелентрест, таким ділянками повинні приділяти увагу самі мешканці будинків:

«Згідно із Законом України «Про карантин рослин», заходи зі знищення карантинних організмів на земельних ділянках проводяться силами та коштом землевласників та землекористувачів або орендарів земельних ділянок. Мешканці приватних секторів, власники земельних ділянок (керуючі компанії, ЖКС, ОСББ, кооперативи та інші підприємства й організації незалежно від форми власності) несуть особисту адміністративну відповідальність за порушення фітосанітарного законодавства. Інспектори відділу контролю КП «Міськзелентрест» наділені повноваженнями, у разі невиконання вимог щодо знищення бур'яну, складати адміністративні протоколи, які передаються на розгляд адміністративній комісії Одеської міської ради».

Таким чином, штрафні санкції для громадян - від 340 грн до 1360 грн, а для посадових осіб та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 грн до 1700 грн.

Про випадки виявлення амброзії територією міста або за консультаціями щодо боротьби з амброзією можна звертатись за номером приймальні КП «Міськзелентрест»: 048 788 61 72.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #амброзія #алергія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...