• Головна
  • «Ізраїлю потрібна одеська земля»: уродженця Тирасполя судили за виправдовування російського вторгнення
17:10, Сьогодні
Надійне джерело

«Ізраїлю потрібна одеська земля»: уродженця Тирасполя судили за виправдовування російського вторгнення

«Ізраїлю потрібна одеська земля»: уродженця Тирасполя судили за виправдовування російського вторгнення

В Одесі уродженець міста Тирасполь Республіки Молдова, який має українське громадянство, отримав вирок за виправдовування збройної агресії Російської Федерації проти України. Він заявляв, що «росіяни наведуть порядок в місті» й виправдовував вторгнення тим, що «Америці та Ізраїлю потрібна одеська земля». Приморський районний суд ухвалив рішення призначити обвинуваченому три роки позбавлення волі, але, враховуючи пом’якшувальні обставини, змінив покарання на умовне та зменшив термін до одного року.

Про це журналіст 048.ua дізнався з вироку, опублікованому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Деталі справи

Обвинувачений, громадянин України, який проживав в Одесі, неодноразово вдавався до антиукраїнських висловлювань, виправдовуючи російську агресію. Згідно з матеріалами справи, чоловік, невдоволений українською владою, підтримував проросійську ідеологію та схвалював дії країни-агресорки як під час вторгнення у 2022 році, так і у 2014 році, коли було анексовано Крим та розпочато гібридну війну на сході України.

У грудні 2023 року обвинувачений під час приватних розмов зі знайомими неодноразово виправдовував дії російських військових, стверджуючи, що їхні дії є «правильними» і «законними». Зокрема, він заявляв, що окупанти навели б «порядок» на території України, і що дії росіян начебто були спрямовані на захист України від впливу інших держав, зокрема США.

Чоловік також наголошував, що «якби Росія не напала, Україна б опинилася під контролем США», і висловлював підтримку на користь проросійської теорії про продаж української землі іноземним державам. Висловлювання підсудного були спрямовані на виправдання збройної агресії та формування у співрозмовників хибного уявлення про законність дій керівництва ворожої країни.

«Бажаючи настання шкідливих наслідків у вигляді формування хибного уявлення у своїх співрозмовників про законність злочинних дій держави-агресора Російської Федерації проти України, на підтримку Російської Федерації, розраховуючи що його висловлювання такого змісту будуть сприйняті ОСОБА_7 та ОСОБА_8, провів діалог щодо обговорення політичної ситуації в Україні, зокрема ведення бойових дій тощо. Під час цього діалогу, на питання ОСОБА_7: «Тут сидишь и думаешь, правильно ли, что эти русские напали или неправильно?». ОСОБА_3 відповів: «Правильно. Потому что, если бы русские не напали б, мы бы под Америкой были бы. 8 марта американцы должны были зайти в Украину… Намного сложнее выбить отсюда… Потому что Ющенко и Зеленский продали всю землю туда… Потому что Америке нужна земля, Израилю нужна одесская земля». Також, на питання ОСОБА_7: «А русские тут порядок наведут? Или они вот просто отобьют, развернуться и уйдут?», ОСОБА_3 відповів: «Нет, наведут порядок. Тяжело будет», чим здійснив виправдування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Продовжуючи зазначену злочинну діяльність, ОСОБА_3, 26.12.2023, у період часу з 16 год 18 хв по 16 год 48 хв, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_3, під час зустрічі з ОСОБА_7, у присутності ОСОБА_8, зокрема обговорюючи політичну ситуацію в Україні, з метою закріплення у своїх співрозмовників хибного уявлення про законність злочинних дій держави-агресора Російської Федерації проти України, на підтримку російської федерації, на запитання ОСОБА_7: «Но русские солдаты хоть правильно все делают?», ОСОБА_3 відповів: «Да». Чим також здійснив виправдування збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році», - йдеться в матеріалах справи.

Позиція обвинуваченого та судовий процес

У жовтні 2024 року обвинувачений визнав свою вину та уклав угоду з прокурором про визнання винуватості. Зазначається, що він щиро розкаявся у вчиненому та співпрацював зі слідством. За його словами, він не мав наміру завдати шкоди суспільству і висловлювався лише у приватних розмовах.

Приморський суд розглянув справу та затвердив угоду між обвинуваченим і прокурором. Чоловіка було визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 436-2 Кримінального кодексу України - виправдовування та заперечення збройної агресії РФ.

Вирок суду

Суд визнав обвинуваченого винним і призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Проте, враховуючи низку пом’якшувальних обставин, зокрема щире каяття, відсутність попередніх судимостей та позитивні характеристики з місця проживання, суд вирішив звільнити чоловіка від відбування призначеного покарання, встановивши іспитовий строк терміном один рік.

Обвинувачений також зобов’язаний періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця проживання чи роботи.

Крім того, обвинуваченого зобов’язали відшкодувати судові витрати в розмірі 5679 гривень за проведення судових експертиз. Скасовано також арешт на майно, яке було вилучене під час розслідування, зокрема кілька смартфонів та системний блок комп’ютера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...