Гімалайська сіль та її особливості
Рожеву сіль, яку видобувають у передгір'ях Гімалаїв, знають у всьому світі. Своєю популярністю вона завдячує прихильникам екологічно чистого харчування. Гастрономічний рух, головна ідея якого полягає у вживанні тільки натуральних продуктів, зародилося на початку 2000-х років у США. Сьогодні його послідовники живуть на всіх населених континентах. Вони використовують гімалайську сіль як корисну заміну традиційної кухонної солі.
Хороша реклама та привабливий зовнішній вигляд кристалів рожевого кольору сприяли популяризації спеції природного походження серед широких верств споживачів. Декілька десятків років рожева сіль в Україні перестала бути екзотичною добавкою. Розкажемо, в чому особливість гімалайської солі і як правильно її використовувати при приготуванні улюблених страв.
Історія появи гімалайської солі
Сотні мільйонів років тому на місці, де розташовані Гімалаї, плескалися води древнього океану Тетіс. Внаслідок глобальних тектонічних процесів сталося зіткнення євро-азіатської платформи та австралійської плити. Протягом тисячоліть відбувалася активна вулканічна діяльність і дно океану піднялося. Так з'явилися Гімалайські гори. Морська сіль древнього океану осіла на схилах та западинах нового гірського масиву.
Через тисячоліття сіль набула тієї форми, яка відома нам. Видобуток оригінальної гімалайської відбувається на соляних списах Пенджабу в Пакистані. Кристали видобуваються виключно вручну, без використання техніки та вибухових речовин, тому цей вид солі на 100% є екологічно чистим продуктом.
Склад гімалайської солі
Свою назву рожева гімалайська сіль отримала за характерний природний колір. Натуральне походження приправи пояснює наявність у складі великої кількості таких нутрієнтів:
- кальцій;
- марганець;
- цинк;
- бір;
- сульфати;
- фториди;
- броміди.
Дрібка гімалайської солі в раціоні покриває добову потребу організму в цих мінералах. Загалом у складі гімалайської солі є понад 80 різних речовин, якими збагачений натрій хлорид. Залежно від виробника гімалайська сіль буває різного помелу. Вибрати свій варіант добавки можна в маркеті корисних штук Маудау .
Корисні якості рожевої солі
Характерний йодний аромат та мінеральний смак гімалайської солі приваблює гурманів. Спеція додає звичним блюдам особливий нюанс. Також добавку використовують як лікарський засіб у нетрадиційній тибетській та китайській медицині. Незалежні дослідження підтверджують властивості гімалайської солі. Додавання цієї приправи до раціону та використання її в СПА процедурах призводить до таких результатів:
- нормалізація артеріального тиску;
- нормалізація водного балансу;
- зниження ризиків сечокам'яної хвороби;
- ефективне очищення організму від токсинів та шлаків.
Ванна з гімалайською сіллю допомагає розслабитися після напруженого дня, зняти стрес та покращити стан здоров'я. Поліпшується стан шкірного покриву.